WHO THE F***
ARE THEY

WHO THE F*** ARE THEY?

YoungGangsters, het Amsterdamse theatergezelschap van artistiek leider Annechien de Vocht, maakt eigenzinnig, humoristisch en fysiek theater vanuit een maatschappelijke urgentie. YoungGangsters ontleedt de beeldvorming rondom actuele thema’s en daagt het publiek uit tot inleving in en autonoom denken over gestigmatiseerde mensen en groeperingen uit de samenleving.

YoungGangsters begon in 2009 en maakte naam met uitbundige locatievoorstellingen met smakelijk fysiek spel, special effects en geënsceneerd vechtspektakel. Die signatuur is de afgelopen jaren verbreed. YoungGangsters maakt nu ook intieme voorstellingen op binnenlocaties en voor de kleine zaal. Humor gaat bij YoungGangsters samen op met engagement. YoungGangsters speelt met de beeldtaal en stijlmiddelen uit het massavermaak – knokfilms, pulptelevisie, het pretpark, de popcultuur – en mixt deze met documentaire feiten en levensverhalen. Door parodie en fictieve uitvergroting tegenover de realiteit te plaatsen legt YoungGangsters de beeldvorming rondom sociaal-maatschappelijke thema’s bloot en confronteert het publiek met de eigen aannames en handelingen.

YoungGangsters is in 2009 opgericht door Annechien de Vocht en Lotte Bos. In 2020 is Lotte gestopt bij het gezelschap. Artistiek leider Annechien vormt nu samen met zakelijk leider Tamara Keasberry de directie van YoungGangsters. 

What the f*** do they want?

Vanuit een sterk rechtvaardigheidsgevoel kiest YoungGangsters de kant van de stemmen die teloorgaan in het volume van de massa, van mensen die ondersneeuwen in de mening van de meerderheid, die verpulverd worden in de bureaucratie van het systeem of verloren raken in een individualistische samenleving. We bestrijden de groeiende ongelijkheid in de samenleving met aanstekelijke theatervoorstellingen die het publiek bewust maken van ingesleten denkbeelden, ongefundeerde aannames en discriminatie.

YoungGangsters is gespecialiseerd in The Art of Conflict: botsende perspectieven worden niet alleen tussen de personages/spelers op scherp gezet, maar ook in de hoofden van het publiek. Het publiek wordt in eerste instantie verleid om mee te gaan in het dominante perspectief op maatschappelijke kwesties. Door daar vervolgens een schrijnende keerzijde tegenover te plaatsen maakt YoungGangsters het publiek bewust van de manier waarop denkbeelden worden gemanipuleerd.

YoungGangsters bespeelt het grensgebied tussen vermaak en inhoud, waarbij vermaak inhoud wordt en inhoud vermaak. De banaliteit van filmisch geweld, Hollywood- romantisering en pretpark-vermaak is een inspiratiebron omdat het tot de canon behoort van het collectieve geheugen en massaal aftrek vindt. YoungGangsters gebruikt deze bronnen om het publiek voor zich te winnen, om menselijk gedrag te begrijpen en een gezamenlijke grond te vinden voor een vertelling die de platheid in perspectief zet. Ze bevraagt met deze vorm de enorme aantrekkingskracht die massavermaak, en maakt voor het publiek invoelbaar hoe sterk het verlangen is om hiermee te ontsnappen aan de realiteit.

YoungGangsters gelooft dat lichtheid en humor net zoveel zeggingskracht hebben als verdriet en zwaarte. Dat ook komedies inzicht kunnen geven in complexe thema’s. YoungGangsters vangt met haar aanstekelijke vorm het publiek in een aansprekende fantasie en maakt ze ontvankelijk voor de onderliggende inhoud. De bulderende lach aan het begin van de voorstelling maakt de tragische gebeurtenissen verderop extra schrijnend.

What the f*** ARE THEY Up To?

De komende vier jaren, 2025 – 2028, staan voor YoungGangsters in het teken van verdieping; met behoud van onze branie zoeken we meer subtiliteit op en experimenteren met nieuwe mengvormen van fictie en documentaire. We investeren in onze Amsterdamse basis door middel van lokaal geïnspireerde projecten met een landelijke betekenis. We ontwikkelen nieuwe voorstellingen voor jongeren van 14+ en zetten met aansprekende impact programma’s voor en met betrokkenen, een vervolgstap in het engageren van nieuw publiek. Dit alles met een theatervorm die de tijdgeest weerspiegelt en verbintenissen maakt met populaire beeldcultuur.

Ontvang de nieuwsbrief

TEAM

Artistieke leiding
Annechien de Vocht
> annechien@younggangsters.com
Zakelijke leiding
Tamara Keasberry / 06-41485982
> zakelijk@younggangsters.com
Productie – ‘n More
Lise van den Hout
> productie@younggangsters.com
Publiciteit
Sanne Oostenga / 06-31257502
> publiciteit@younggangsters.com

BESTUUR

Voorzitter
Saskia Heerkens
Penningmeester
Sophie Lambo
Secretaris en vertrouwenspersoon
Katinka Zoethout
Lid
Willem van Rossum

Adres

Bataviastraat 24 – unit 2.13
1095 ET Amsterdam

SUBSIDIE

YoungGangsters ontvangt meerjarige subsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en het Fonds Podiumkunsten (FPK).

ANBI

Ga naar de ANBI-pagina