WHO THE F***
ARE THEY

WHO THE F*** ARE THEY?

YoungGangsters maakt fysieke, spectaculaire, humoristische en grillige voorstellingen die spelen op locatie. Met ons eigen GangstersParadise, een uniek vormgegeven mobiele thuishaven bestaande uit een tribune, bar en terras trekken we langs steden en zomerfestivals.

YoungGangsters is in 2009 opgericht door Annechien de Vocht en Lotte Bos. Al ruim 10 jaar maken we naam met ‘actietheater’: een zelfontwikkelde theatervorm waarin we onze liefde en fascinatie voor geënsceneerd geweld vertalen in voorstellingen vol slapstickgevechten, beeldspektakel en special effects. 

We putten uit Hollywoodfilms en populaire media om de verleidingen van massamanipulatie op te roepen. Onze maatschappelijke thema’s verpakken we in opzwepend entertainment

In 2020 is Lotte gestopt bij het gezelschap. Artistiek leider Annechien vormt nu samen met zakelijk leider Tamara Keasberry de directie van YoungGangsters. 

Vanaf januari 2017 wordt YoungGangsters structureel gesubsidieerd door het Fonds Podium Kunsten (FPK). En sinds 2020 ook door het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK).

What the f*** do they want?

YoungGangsters maakt voorstellingen over het individu dat zich staande probeert te houden in de gewelddadige storm van meningen, massamanipulatie en (fake)nieuws. Met ons theater proberen we de systemen die onze beeldvorming beïnvloeden te doorgronden en maken we de aantrekkingskracht invoelbaar om het vervolgens te ontkrachten. We gaan over de top en overschrijden morele grenzen totdat je je afvraagt waar je nou eigenlijk in mee bent gegaan. We moedigen je aan om een eigen mening te vormen, je rug te rechten en stand te houden.

What the f*** ARE THEY Up To?

In de komende vier jaar maakt YoungGangsters twee grote spektakelstukken die allebei in de zomer gaan toeren: de door corona uitgestelde moderne western The Promised Land en Poverty for Sale waarin we van armoede een winstgevende business maken.

Verder maakt YoungGangters nog twee voorstellingen in coproductie. Een dansvoorstelling met DOX, Don’t Wanna Touch, waarin we de hiphopscene verlossen van z’n homofobie. Met performance-collectief La Isla Bonita maken we Just Wanna Have Fun, over het verlangen naar de eeuwige jeugd. Eind 2021 maakten we al samen met de Noorderlingen in Groningen The Proud to be Poor Promotour waarin het begrip armoede is omgebogen naar ‘trotsmoede’.

What the f*** have they done sofar?

In 2011 brak YoungGangsters door met de keiharde ‘trailertrash’-voorstelling When the Shit Hits the Fan. Twee jaar later volgde het oorlogsverheerlijkende The New Rambo Generation.

Met theaterstudenten van de HKU ontwikkelden we begin 2014 een jeugdvoorstelling over het vrolijke geweld van slapstick: Just Kiddin’. In 2014 breidden we het thema geweld uit naar groepsmanipulatie met de voorstelling Jesus is my Homeboy. Dit was een opmaat naar het zomerspektakel Guess Who’s Back (2015/2016); een live groepsexperiment waarin we samen met muziektheatergroep Susie’s Haarlok, het gevaar van de aantrekkelijkheid van religie invoelbaar maakten.

Het project Bottom’s Up (2015) over de schijn van jeugdige perfectie in de highschoolserie, in samenwerking met De Noorderlingen, leidde in het voorjaar van 2017 tot het zomerspektakel Old Gangsters Never Die, waarin we de beeldvorming rondom ouderdom te lijf gingen.

In de winter van 2016 maakten we met De Noorderlingen Beef Mee!, een vooronderzoek naar de aantrekkelijkheid van rampen, in een door aardbevingen aangetaste boerderij in Huizinge, Groningen. We raakten gefascineerd door de kafkaëske politieke situatie rondom de aardbevingen en verwerkten dit in het grote watersnoodrampspektakel DisasterLicious (2018).

Uit de behoefte om de functie van het fysieke geweld binnen onze theaterstijl opnieuw onder de loep te nemen, produceerden we in 2019, in samenwerking met DOX, choreograaf Guilherme Miotto en vijf dansers de voorstelling Don’t Wanna Fight.

We hervonden de kracht van geweld op de vloer, maar beloofden onszelf het theatergevecht niet als verplicht nummer in te zetten, maar uitsluitend als noodzaak. Het blijft onze tool om publiek te raken, een adrenalinestoot te geven en in conflict te brengen met de eigen moraal door te spelen met zowel de verwerpelijkheid als het entertainmentgehalte van geweld.

Vacatures

YoungGangsters maakt fysieke, spectaculaire, humoristische en grillige voorstellingen op locatie. Afgelopen zomer stonden wij o.a. op Oerol met de voorstelling The Promised Land en in het najaar speelden we The Poverty Peepshow. Voor haar nieuwste zomerproductie No Future! zoekt het gezelschap een stagiair die de cast van in totaal vier acteurs komt versterken. Bekijk hier de vacature.

Ontvang de nieuwsbrief

TEAM

Artistieke leiding
Annechien de Vocht
> annechien@younggangsters.com
Zakelijke leiding
Tamara Keasberry / 06-41485982
> zakelijk@younggangsters.com
Productie – ‘n More
Lise van den Hout
> productie@younggangsters.com
Publiciteit
Sanne Oostenga / 06-31257502
> publiciteit@younggangsters.com

BESTUUR

Voorzitter
Saskia Heerkens
Penningmeester
Sophie Lambo
Secretaris en vertrouwenspersoon
Katinka Zoethout
Lid
Willem van Rossum

Adres

Bataviastraat 24 – unit 2.13
1095 ET Amsterdam

SUBSIDIE

YoungGangsters ontvangt meerjarige subsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en het Fonds Podiumkunsten (FPK).

ANBI

Ga naar de ANBI-pagina