GANGSTERS-
HISTORY


What the f*** have they done sofar?

In 2011 brak YoungGangsters door met de keiharde ‘trailertrash’-voorstelling When the Shit Hits the Fan. Twee jaar later volgde het oorlogsverheerlijkende The New Rambo Generation.

In 2014 breidden we het thema geweld uit naar groepsmanipulatie met de voorstelling Jesus is my Homeboy. Dit was een opmaat naar het zomerspektakel Guess Who’s Back (2015/2016); een live groepsexperiment waarin we samen met muziektheatergroep Susie’s Haarlok, het gevaar van de aantrekkelijkheid van religie invoelbaar maakten. Het project Bottom’s Up (2015) over de schijn van jeugdige perfectie in de highschoolserie, in samenwerking met De Noorderlingen, leidde in het voorjaar van 2017 tot het zomerspektakel Old Gangsters Never Die, waarin we de beeldvorming rondom ouderdom te lijf gingen.

In de winter van 2016 maakten we met De Noorderlingen Beef Mee!, een vooronderzoek naar de aantrekkelijkheid van rampen, in een door aardbevingen aangetaste boerderij in Huizinge, Groningen. We raakten gefascineerd door de kafkaëske politieke situatie rondom de aardbevingen en verwerkten dit in het grote watersnoodrampspektakel DisasterLicious (2018).

Uit de behoefte om de functie van het fysieke geweld binnen onze theaterstijl opnieuw onder de loep te nemen, produceerden we in 2019, in samenwerking met DOX, choreograaf Guilherme Miotto en vijf dansers de voorstelling Don’t Wanna Fight. Aan deze samenwerking werd in 2023 een vervolg gegeven met Don’t Wanna Touch. Een productie over aanraking, intimiteit en mannelijkheid in samenwerking met choreograaf Simon Bus, rapper Tano Rivers en vier performers van DOX en YoungGangsters.

YoungGangsters laat de toeschouwers ervaren hoe oppervlakkige beeld- en meningsvorming ons idee van de werkelijkheid. Het morele conflict dat YoungGangsters bij het publiek veroorzaakt krijgt in de voorstellingen letterlijk vorm als de toeschouwers vanuit een hen toebedeelde rol een handeling ‘moeten’ uitvoeren. Die lijkt onschuldig bij te dragen tot de opgewekte hilariteit, maar vervat een moreel dilemma: ga je mee met de, massa of neem je een individueel standpunt in? Zo kon het publiek bij The Poverty Peepshow (2021 en2022) in een vrolijke veiling bieden op de persoonlijke huisraad van een in de schulden geraakte huurder. En mocht het publiek bij The Promised Land (2022 en 2023) een eigen vlaggetje komen planten in de omwille van het menselijk voorbestaan gekolonialiseerde grond van een verre planeet, terwijl de oorspronkelijke planeetbewoners toekeken.

Ontvang de nieuwsbrief

TEAM

Artistieke leiding
Annechien de Vocht
> annechien@younggangsters.com
Zakelijke leiding
Tamara Keasberry / 06-41485982
> zakelijk@younggangsters.com
Productie – ‘n More
Lise van den Hout
> productie@younggangsters.com
Publiciteit
Sanne Oostenga / 06-31257502
> publiciteit@younggangsters.com

BESTUUR

Voorzitter
Saskia Heerkens
Penningmeester
Sophie Lambo
Secretaris en vertrouwenspersoon
Katinka Zoethout
Lid
Willem van Rossum

Adres

Bataviastraat 24 – unit 2.13
1095 ET Amsterdam

SUBSIDIE

YoungGangsters ontvangt meerjarige subsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en het Fonds Podiumkunsten (FPK).